Leuk hoor, een roman schrijven. Maar wordt het genre waarin ik schrijf wel gelezen? Is dit het soort genre waar een markt voor is? Voor de gein maakte ik een mini enquête aan  en plaatste die op mijn LinkedIn profiel, op mijn website en op diverse Facebook groepen waar ik lid van ben. Nou, dat heb ik geweten. 

De teller tijdens het schrijven van deze blog staat al op 199! (Inmiddels is de reactietermijn verstreken.)

De 1e 100 reacties kan ik bekijken, daarna moet er betaald worden. In mijn stoutste dromen had ik niet verwacht om zoveel reacties te krijgen. Zeker niet op een spontane (en niet per se goed doordachte) actie. Dus allereerst mijn dank aan allen die de moeite hebben genomen om deze enquête in te vullen. 🙂

En dan nu de uitslag (gebaseerd op de 1e 100 reacties).

Beeld je in dat er op de achtergrond tromgeroffel klinkt. Of klik voor het levendige effect even op deze Youtube link.

  1. Op de vraag wat je leeftijd is, zijn de meeste respondenten (35%) tussen de 51-60 jaar. 28% is tussen de 41-50 jaar. Twee mensen hebben aangevinkt ‘leeftijd is maar een getal’.
  2. Twee mannen hebben de enquête ingevuld.
  3. Drie mensen hebben ‘nee’ geantwoord op de vraag of ze wel eens een boek lezen.
  4. Tijdschrift en/of magazine zijn alternatieven voor de niet-boekenlezers.
  5. Op de meerkeuzevraag ‘Als je wel een boekenlezer bent, naar welk genre gaat je voorkeur dan uit?’ hebben alle respondenten gereageerd. Dus ook de drie niet-boekenlezers? De genres thriller en roman gaan samen aan kop, respectievelijk 70% en 69%.
  6. ‘Zoveel mogelijk’ werd het meest aangeklikt als reactie op de meerkeuzevraag wanneer lees je. Ik werd geraakt door een aanvulling van iemand die veel tijd heeft om te lezen omdat diegene ziek is en door een ander die gebruikt maakt van luisterboeken omdat door een handicap diegene geen boek kan vast houden.
  7. Ook wilde ik graag weten hoe mensen zich laten informeren/inspireren over (nieuwe) boeken. Social Media, de (boeken)winkel, de bibliotheek, tijdschriften en via vrienden/familie werden het meest genoemd.

Goed, wat kan ik uit deze uitslag concluderen? Ten eerste dat ik het nooit verwacht had om zoveel respons te krijgen. Dat lezen leeft! Dat ik met het genre roman wel in de goede markt zit. En dat ik via meerdere kanalen naamsbekendheid kan gaan genereren.

Deze enquête heeft me geïnspireerd om vanaf nu elke week op mijn FB pagina een vraag te stellen en een wist-je-datje over schrijven/schrijvers/boeken etc. te plaatsen.

Wil je meer informatie en/of de volledige uitslag van de enquête? Neem dan contact met mij op via ilse@hetboekvanilse.nl of 06-13908466.

Hartelijke groet,

Ilse (2015-7)