Schrijf!2016 was een superleuk event voor beginnende schrijvers! Ik kreeg bevestigd dat ik op de goede weg zit. En mijn ingezonden vraag aan Abdelkader Benali werd behandeld en daarvoor ontving ik een gesigneerd boek van de schrijver. 🙂

Mijn vraag was wat hij vindt van het schrijven van vier boeken tegelijkertijd. Zijn antwoord was “Niet doen, ik heb nog nooit gehoord van iemand die succesvol is geweest in het schrijven van meerdere boeken tegelijkertijd”. Nou, dan moet ik daar maar de 1e in zijn! *lol* (Helaas was er geen gelegenheid om door te vragen.)

Meerschrijverij

Mijn motivatie om meerdere boeken tegelijk te schrijven is dat ik dan hopelijk makkelijker kan loslaten, i.p.v. dat je een lange tijd aan 1 boek hebt gewerkt. Daarnaast dat ik geen druk ervaar na de – hopelijk succesvolle publicatie – dat een tweede boek beter moet zijn dan het eerste. En als derde motivatie zie ik dat ik niet zo snel in het spreekwoordelijk gat zal vallen na het uitbrengen van een boek. Ik doe ernaast nog veel meer, ik ben een o.a. idee voor een verhalenbundel aan het uitwerken en er liggen nog twee roman ideeën op de plank.

Tips & trics

Een greep uit de handige tips die ik door de dag heen kreeg bij verschillende workshops en seminars; Elk boek/hoofdstuk moet met een pakkende zin beginnen. Houd het simpel. Heb het naar je zin! Schrijf eerst de achterkant van je boek (nou, daar was ik al mee begonnen, kijk maar eens op https://web0082.zxcs.nl/~u43042p38255/boeken/). Maak het je hoofdpersoon zo moeilijk mogelijk. “Je bent zelf tamelijk waardeloos in het beoordelen van je werk”. Quote van David Mulder. Beschrijf objectief en laat conclusies aan de lezer over. Laat op elke pagina iets gebeuren. BIO: Beschrijven, Inzoomen en Overdrijven.

Interview

Er werd een interview met Abdelkader Benali gehouden, daaruit heb ik de volgende tips genoteerd: Leer omgaan met teleurstellingen en verwachtingen die niet uitkomen. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Maak het schrijven bijzonder en beloon jezelf regelmatig. Iets waar de hoofdpersoon last van heeft, maar dat zelf niet weet, dat is interessant voor een lezer. Hoe banaler hoe beter. Je verhaal hoeft niet te kloppen, het gaat om geloofwaardigheid. De openingszin! Een goede openingszin dwingt en stimuleert je tot het gestructureerd schrijven van je boek. DE openingszin en snelle introductie van je personage(s) en HET probleem zijn belangrijk. Beschrijf concrete onderwerpen vaag en vage onderwerpen concreet. Maak het schrijven interessant voor jezelf.

Kortom, ik ga weer verder want het allerbelangrijkste bij het schrijven blijft: DOEN!

Hartelijke groet,

Ilse (2016-2)