Omdat ik mezelf nu als schrijver bestempel, mag ik ook meepraten over de kennelijk benodigde rituelen om succesvol te worden.
Om succesvol schrijver te kunnen worden/zijn, is het belangrijk om rust, ritme en regelmaat in je leven te brengen. Daarnaast rituelen te creëren en planmatig te werken. Saaie routine dus. Dat gaat me vast lukken, toch?

Hoe verhouden mijn rituelen zich t.o.v. die van beroemde schrijvers? En wat schrijft de standaard voor? Bestaat er wel zoiets als een standaard? Zie ook Mavenpublishing of het NRC .

– Ik schrijf in principe elke dag, redelijk ononderbroken, maar ik neem heus afstand, bijvoorbeeld tijdens wandelen met ons hondje Neo. Maar dat kan best eens wat later op de dag zijn dan gepland.
– Het liefst werk ik in joggingpak, i.t.t. het algemene advies om in nette kleding te schrijven, kennelijk bedoelt om jezelf serieus te nemen.
– Vooralsnog heb ik geen specifieke favoriete tijd om te schrijven. Soms schrijf ik in de ochtend, soms ‘s middags en soms pas ’s avonds of zelfs tegen middernacht aan.
Ongestoord werken is wel een absolute must. Maar omdat ik (nog) geen vast schrijfritme heb, hoe kan ik het dan aangeven als ik in eens ‘de geest’ krijg terwijl Neo bijvoorbeeld wil spelen of JP het eten bijna klaar heeft?
– Tussen het schrijven door, als ik bijvoorbeeld iets wil uitdenken, dan staar ik veel naar buiten. Ik heb een mooi uitzicht over de Sloterplas in Amsterdam west, maar moet oppassen dat ik dan niet te lang naar buiten blijf kijken.
Liters thee drink ik en ik haal bewust zo min mogelijk koekjes, snoep of chips in huis. 🙂
– Normaliter douche ik ’s avonds, maar sinds kort vind ik het fijner om na het opstaan te douchen. Is dat wellicht omdat ik de deur niet uit hoef te rennen?
– Mijn IPhone heb ik tot nu toe steeds bij de hand, niet echt handig, want het leidt veel te veel af. Toch maar leren wegleggen.
– Soms ga ik even internetten om mijn gedachten te verzetten, maar dan moet ik echt een timer zetten om te voorkomen dat ik zo maar 2 uur verspeel aan bijvoorbeeld sociale media, YouTube filmpjes of leuke foto’s voor bij blogs..
– En wat te denken van het draaien van muziek tijdens het schrijven? Daar ben ik nog niet over uit. Het hangt van mijn bui af maar vooralsnog schrijf ik – denk ik – liever zonder muziek. Tenzij er in de buurt wordt verbouwd of er buiten veel herrie is. Dan zet ik wel muziek aan.

Uit SchrijversOnline;
“Ter afsluiting nog een ritueel dat veel schrijvers gebruiken: wandelen. Er is veel onderzoek waaruit naar voren komt dat wandelen, met name in de natuur, in verband wordt gebracht met verhoogde productiviteit en kundigheid bij creativiteit.”
Hier kan ik mij helemaal in vinden, dus naast ‘Sssst, ik ben het aan het schrijven’ kan ik als vermelding ook gaan gebruiken ‘Ik ben er even niet, ik ben aan de wandel’.

Hartelijke groet,
Ilse (2015-12)