Daar zit ik dan aan mijn schrijftafel, al een maand formeel en officieel als boekenschrijfster, en ik staar uit over de Sloterplas. Met enige regelmaat krijg ik de vraag of mijn boek al (bijna) klaar is. Dat is een goede vraag! Want ik ben niet alle dagen aan het schrijven namelijk… 

Schrijf-flow

Waarom niet? Omdat ik niet altijd zin of inspiratie heb, omdat ik – heel luxe – allerlei andere dingen te doen heb en zo af en toe heb ik gewoon een smoes. Gelukkig kom ik steeds meer in een soort schrijf-flow. Bestaat er voor het schrijven net zoiets als een ‘runners high’? (nee, dat nu niet gaan uitzoeken Ilse, focus!) In gesprekken met anderen, of fietsend door de stad zie ik titels voor boeken voor me en ideeën voor thema’s. Maar dat leidt eigenlijk ook af van het feitelijke schrijven, dus ik moet mijn eigen advies van DROMEN – DURVEN – DOEN nu maar eens echt in de praktijk gaan brengen.

Vrijdag 20 november start de Schrijf! Challenge van Boekschrijven. Een mooie stok achter de deur om de komende tijd elke dag te gaan schrijven. Veel of weinig, dat maakt eigenlijk niet uit, het gaat erom dat je schrijft.

Ilse Lindeijer

Vaker ‘nee’ zeggen

Van de week ervoer ik voor het eerst hoe het is om me ietwat egocentrisch op te stellen. Ik zei ‘nee’ tegen Neo die met een speeltje in zijn bek naast mijn stoel zat en me smekend aankeek. ‘Nee’ tegen een lunchuitnodiging omdat het mijn dag dan zo doormidden zou snijden en ik net in een flow zat.  Een vreemde gewaarwording omdat ik eigenlijk bijna altijd JA zeg tegen uitnodigingen, etentjes, spelen met Neo als hij daarom vraagt, snel de telefoon opneem als deze overgaat, veel op whatsapp kijk, etc. En alhoewel ik eigenlijk niets wil missen, geeft het me steeds meer rust als er lege plekken en zelfs hele dagen leeg in mijn agenda te zien zijn. Rust die ik nodig heb om te schrijven. Laat je hierdoor echter niet afschrikken en nodig me graag uit, bel of e-mail me*. Alleen kan het zijn dat het wat langer duurt dan je gewend bent eer je een reactie van me krijgt of dat ik misschien aangeef dat een andere keer afspreken me beter uit zou komen.

Zoals de status op mijn whatsapp profiel al zegt; ‘Ssst, ik ben aan het schrijven’. 🙂

Hartelijke groet,

Ilse (2015-10)

(* En misschien heb ik over een tijdje juist wel énorme behoefte aan afleiding en contact.)